Gevolgen en aanpak

echtscheiding verwerking

 

Psychische gevolgen

Het psychische geweld waarmee sommige echtscheidingen gepaard gaan, kan diepgravende gevolgen hebben. Verbale agressie, vernedering of genegeerd worden kunnen hard aan komen. Vaak tast dit het zelfbeeld aan, wat weer leidt tot een groter risico op depressie en het niet (meer) in staat zijn om voor zichzelf op te komen. Uiteindelijk kan dit als een flinke hindernis ervaren worden in het verdere leven. Op de langere termijn zien we ook vaak angsten ontstaan, die niet geplaatst kunnen worden. Deze kunnen zich op verscheidene manieren uiten. Een veel voorkomend voorbeeld zijn verscheidene vormen van bindingsangst.

Kinderen, familie en werk

Het belang van een goede en gezonde aanpak van de scheiding komt ook naar voren in de verantwoordelijkheden die de scheidende personen buiten het huwelijk hebben. Bovengenoemde uitwerkingen kunnen een negatieve impact hebben op het werk en/of kinderen. Dit wordt vaak onderschat en pas erkend wanneer er al veel schade is gedaan. Het is daarom verstandig preventief te handelen en tijdig hulp te zoeken.

 

Aanpak

Elk persoon is anders en elke echtscheiding heeft een andere dynamiek. Het kan echter zeer lastig zijn om deze dynamiek te herkennen. Hieraan zal dan ook uitgebreid aandacht worden besteed, zodat jij niet alleen precies weet wat wrijving teweegbracht in je relatie maar ook om jou bruikbare inzichten te bieden voor de toekomst. Wij zullen samen uitzoeken wat de beste manier is om jou meer vastigheid te geven in deze turbulente periode.

 

Desiree is een stukje met mij meegelopen op mijn levenspad. Ze heeft me de ruimte gegeven door haar luisterende houding, om me mijn verhaal te laten vertellen. Door haar manier van vragen kreeg ik overzicht en inzicht in mijn eigen verhaal. Op het voor mij juiste moment veranderde Desiree haar luisterende houding en nam de leiding. Ze besloot welke praktische oefening we gingen doen om mij hetgeen te laten ervaren wat ik op dat moment nodig had.

Desiree Bedankt!

Suzan